Alpski brak jazavčar

Skupina: 6. FCI skupina – Goniči (tragači po krvi i srodne pasmine)
Porijeklo: Austrija
Visina: 34 cm – 42 cm
Težina: 15-18 kg

Porijeklo i povijest
Alpskog brak jazavčara, pasminu koja je član obitelji goniča koji love njuhom, najviše cijene lovci u njihovoj rodnoj Austriji zbog iznimne sposobnosti psa da slijedi hladan trag. Ovaj pas sliči jazavčaru, no ima duže noge i tijelo. Iako se ovi psi rijetko mogu naći u drugim dijelovima svijeta, pasmina je priznata još od 19. stoljeća. Pas se obično koristi za pronalaženje i lov na ranjene jelene, te za praćenje kunića, lisice i vepra.
Stoljećima je ovaj mali ali čvrsti i mišićavi pas bio poznat kao odličan lovac. U lovu je alpski brak jazavčar neumoran i pouzdani lovčev pomagač. Pas je snažan, posjeduje veliku izdržljivost, kao i dobar glas kojim lako ukazuje na položaj plijena. Prvobitno nastao u alpskom području kao lovački pas, ovaj se pas može lako prilagoditi na rad na teškom terenu. Osim njegovih izvrsnih lovačkih sposobnosti, on je također odan i pouzdan pratitelj. Zbog svojih posebnih kvaliteta, zaradio je naziv “višenamjenski pas alpskih lovaca”.

Karakter
Alpskog brak jazavčara najviše su držali lovci, no posljednjih godina našao je novu ulogu. Sada se može vidjeti u domovima kako stražari nad vlasništvom i postaje nježan i privržen drug u igri s djecom. Ovo su neustrašivi psi koji su izvrsni stražari. Poznato je da su jako prijateljski nastrojeni prema članovima obitelji, no na oprezu i puni nepovjerenja prema strancima. Pas je relativno malen, no voli lajati i uživa u tome, što služi za odvraćanje uljeza.

Standardni izgled
Lubanja lagano zasvođena. Snažna njuška s naglašenim prelazom u lubanjski dio. Dobro izražena čeona brazda, blago naglašena potiljna kost. Nos je crn, ravan nosni hrbat. Usnice priliježuće, crnog pigmenta, lagano zaobljen kut usnica.

Oči
Tamno smeđe. Očni kapci priliježući uz oko i crno pigmentirani.

Uši
Visoko usađene bez nabora, široke i glatke, viseće, srednje dužine (dosežu do očnjaka) dobro zaobljene pri vrhovima.

Zubalo
Snažno kompletno zubalo, škarastog ili klještastog zubala. Traži se puni niz od 42 zuba; nedostatak dva zuba (P1 ili P2) se tolerira; nedostatak M3 se ne provjerava.

Vrat
Mišićav, ne predugačak.

Noge
Prednje riliježuće lopatice su dugačke, koso položene i snažnih mišića. Prednje noge su ravne i snažne, djeluju kratko u odnosu na tijelo.
Mišićavi, snažni stražnji udovi, dobrih kuteva. Gledano odozada osi nogu su ravne.
Prednje i zadnje šape snažne, okrugle, prsti međusobno zbijeni. Snažni jastučići i crni nokti.

Tijelo
Truplo snažno i dobrih mišića, izduženo. Greben umjereno naglašen, leđa ravna. Slabine kratke i široke. Prsa duboka i široka, bez izraženog predprsja. Dubina prsiju je oko polovice visine psa. Kretanjem dobro pokriva teren, izduženog koraka, poželjan hod je kas. Koža je elastična i snažna, bez nabora.

Rep
Visoko usađen, debeo pri korijenu. Duža dlaka sa unutrašnje strane repa (četkasti rep); jedva dosiže do zemlje, nošen blago prema dolje.

Dlaka
Dvostruka dlaka se sastoji od vrlo debele vanjske dlake i guste potdlake, koja pokriva cijelo tijelo i priliježe. Idealna boja je tamno jelenje crvena sa ili bez primješanih crnih dlaka. Također crna boja s jasnim oznakama crveno-smeđe boje po glavi, prsima, nogama, šapama i s unutrašnje strane repa. Dozvoljena bijela zvijezda na prsima.

Comments are closed.