Beagle (Bigl)

Skupina: 6. FCI skupina – Goniči (tragači po krvi i srodne pasmine)
Porijeklo: Velika Britanija
Visina – mužjaci: 36-41 cm, ženke: 33-38 cm
Težina – mužjaci: 10-11 kg, ženke: 9-10 kg

Porijeklo i povijest
Bigl je jedna od najpopularnijih vrsta pasa. Iako se bigli uzgajaju već stoljećima diljem Europe, Britanci su osnovali prvi bigl klub i odredili standard pasmine. Jedan od najpoznatiji pasa na svijetu je bigl Snoopy- kućni ljubimac Charlieja Browna koji spava na krovu svoje kućice. Od 1950.,  kada se prvi put pojavio u stripu Charlesa M. Schulza, do danas ovaj pas svojim dogodovštinama zabavio je milijune ljudi širom svijeta, te popularizirao Bigl pasminu.
Pasmina Bigl je nastala u vrijeme kraljice Elizabete I. u 15. stoljeću križanjem i selekcioniranjem engleskog zečara sa starim engleskim goničima, a s Biglima se lovilo i u vrijeme kralja Henrya VII. Bigli su nekada bili namijenjeni za praćenje zečeva, fazana, prepelica i ostalih manjih životinja po mirisu, ali danas sve više postaju psi za pratnju zbog svoje praktične veličine i dobrodušnog temperamenta. Premda se je ova pasmina u Europi koristila pretežno za lov, najveću popularnost je stekla u Americi i Kanadi. Ne zna se točno porijeklo imena pasmine, ali se pretpostavlja da je označavalo najmanje lovačke pse. Prva upotreba ovog imena u pisanim dokumentima bila je sredinom 15. stoljeća. American Kennel Club registrirao je pasminu Beagle 1885. godine. 3 godine kasnije osnovan je National Beagle Club kada je određen i standard pasmine. Zadnjih 50 godina Bigl se uglavnom nalazi u Top 10 najpopularnijih pasmina u SAD-u, a 1954. godine bio je najpopularnija pasmina.

Karakter
Poput Snoopyja, biglovi u stvarnom svijetu simpatični su psi poznati po svojoj inteligenciji, ali i tvrdoglavosti. Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i samce kojima nedostaje društvo. Bigl je veseo, nježan, simpatičan, živ i radoznao pas koji voli sve oko sebe, naročito djecu. Miran je, te društven do te mjere da će se obradovati i provalniku, zato se ne ubraja u pse čuvare. Samouvjeren je i vitalan, te je uvijek spreman za maženje. Privržen je cijeloj obitelji, a ne samo jednom čovjeku. Voli lajati pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebali prihvatiti. Bigl je pas za ljude koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja Bigl će postati idealan obiteljski pas. Nažalost, bigli su vrlo često korišteni u svrhu medicinskog i laboratorijskog istraživanja.

Standardni izgled
Tipičan je pas čopora namjenjen gonjenju zečeva.  Zbog toga ima čvrstu tjelesnu građu s elegantnim obrisom. Dok trči njegov je korak dug i elastičan. Vrlo su brzi i uporni trkači. Glava je široka i blago zaobljena, a gubica prava i četvrtasta. Crna njuška je veoma osjetljiva na mirise.
Oči
Smeđe ili lješnjak boje.

 

Uši
Prepoznatljiv je po svojim dugim, širokim i visećim ušima, koje su niže nasađene, dugačke, te zaobljene pri vrhu. Uši mu moraju doseći njušku ako ih potegnemo u tom smjeru.
Zubalo
Snažne vilice sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zubalom, pri čemu gornji sjekutići, bez slobodnog prostora naliježu na donje i zubi stoje okomito u vilici.

Vrat
Lagano se uzdiže iz ramenog pojasa. Srednje je duljine. Grlo ne bi smjelo imati nabore – mora biti čisto i bez podbratka.
Noge
Šape su okrugle i snažne. Prednje noge su ravne i snažnog kostura. Stražnje noge su mišićave i daju dojam snage.

Tijelo
Bigl je mali pas, kompaktne i čvrste građe. Lubanja je relativno dugačka sa izraženim stopom. Na glavi imaju izraženo tjeme, potiljak i lagano zaobljen čeoni dio lubanje. Glava ne smije djelovati grubo. Njuška je četvrtaste građe. Ramena su mišićava, a prsni koš je dubok i širok. Leđa su kratka i snažna. Tijelo bigla je skladno građeno i mišićavo, snažnih bedara, kratkih ali dobro izbalansiranih. Prsa su duboka, spuštena ispod laktova.

Rep
Rep koji je bijele boje beagle nosi veselo i visoko, ali nikad savijen iznad leđa.

Dlaka
Dlaka je glatka, oštra i kratka. Može biti trobojan (tricolor) i dvobojan (bicolor) i ima sve moguće kombinacije crne, smeđe i bijele boje, osim jetrene. Ova pasmina se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahtjeva veliku pažnju, četkanje je dovoljno.

Comments are closed.