Jazavčar kratkodlaki (standardni)

Skupina: 4. FCI skupina – Jazavčari
Porijeklo: Njemačka
Visina: 20 – 23 cm
obujam prsiju 35 cm
Težina: 7 – 12 kg

Porijeklo i povijest
Jazavčari su, kako im i samo ime govori, još od srednjeg vijeka služili za praćenje i lov jazavaca i drugih životinja koje žive u jamama. Ne dozvolite da vas njihova veličina obeshrabri – mali su ali zato strastveni lovci koje karakterizira upornost, živost i dobar nos. Jazavčari imaju svoju vlastitu klasu prema FCI-u: skupina 4, i jedni su od najsvestranijih lovačkih pasa. U radu po zemljom ne da se zaplašiti i pokoriti. Sva osjetila su izvrsno razvijena. Premda je pasmina jazavčara priznata istom krajem 19. st., njegove su prve slike stare 5000 godina, a nađene su u grobu nekog faraona. Taj se daleki predak zvao “Teckel” pa su Nijemci zadržai i taj naziv. Kinolozi, međutim smatraju vjerojatnijim da je ovaj pas nastao u Njemačkoj. Jazavčari su dugovječna pasmina i uz pravilnu njegu često dožive i 16 godina. Iako maleni rastom, imaju vrlo dubok glas, poput velikih pasa, pa će biti dobri čuvari kuće iako neće ugristi. No, to ne znači da su jazavčari krhka bića, oni su pravi, čvrsti lovački psi.

Karakter
Jazavčar je maleni, inteligentni lovački pas. Društven je i dobar čuvar, a s njim će na kraj lako izaći i neiskusan vlasnik. Jazavčari su hrabri, dominantni, svojevoljni, lukavi, oprezni, živahni, snalažljivi, znatiželjni, tvrdoglavi i imaju smisla za šalu. Kratkodlaki jazavčar visi doslovce na svom čovjeku, no svejedno povremeno dolazi do izražaja njegova samovolja. Jazavčara trebate od malih nogu navikavati na različite situacije kako bi se pozitivno razvijala njegova narav. Kako smo već rekli kratkodlaki su jazavčari izuzetno samovoljni i dominantni i iziskuju dosljedan odgoj. S puno strpljena ih je moguće svašta naučiti jer su inteligentni. Naredbe moraju međutim biti jasne i odrješite, inače odmah “koriste situaciju.” Jazavčari mogu biti i mrzovoljni, ako misle da se s njima nepravedno postupa ili ako ne mogu sprovesti svoju volju. Odanost svojoj obitelji je kod jazavčara bezgranična, za strance nisu zainteresirani. Prema nepoznatim posjetiteljima se ponašaju izuzetno suzdržano, ali su svejedno izvrsni čuvari. Ako se pravodobno navikne na djecu, može postati izvrstan prijatelj za igru. S drugim psima se slaže dobro, makar ima uvijek objesnih primjeraka, koji si tada baš izaberu veće pse za iskazivanje svoje samovolje. Budući da su jamari nisu prikladni kao prijatelji za igru za manje kućne životinje. S mačkama će se slagati ako ih pravodobno upoznaju. Često se za jazavčare kaže da su mali psi čvrstog karaktera koje su obožavali Picasso, Warhol, John Wayne, Marlon Brando i mnogi drugi. Razlog? Jazavčari su prirodno prijateljski nastrojeni psi kojima „fali“ agresije što ih čini idealnim kućnim ljubimcima, a ujedno su i individualci. Prilagodljiv je i vrlo društven, a oštro lajanje čini ga efikasnim psom čuvarom. Živahan je i veseo (često radi ludorije), hrabar, oprezan i samouvjeren. Zna biti i posesivan prema vlasniku i svojim igračkama. Jazavčar je vrlo teritorijalna pasmina i članovi “čopora” trebat će se poprilično potruditi da osvoje njihovo povjerenje, ali kada u tome uspiju dobivaju doživotna čuvara i prijatelja. Na otvorenom jazavčari su puni života i neumorni dok su u zatvorenom prostoru mirni, osjetljivi i tihi. Jazavčari su psi koji će sretno živjeti u stanu i nije mu potrebno dvorište. Uživaju u šetanju i igri i za njima imaju veliku potrebu. Jazavčar je omiljen kao kućni pas koji se svojom inteligencijom i osobinama savršeno uklopio u gradski život – no i dalje ostaje vjeran svojim prvotnim lovačkim osobinama. Stroga pravila matičnog kluba pasmine traže provjeru tih osobina za sve uzgojne jedinke. On će prema potrebi iz jame istjerati lisicu ili jazavca, goniti zeca ili divlju svinju, aportirati patku ili fazana iz vode, ili slijediti krvni trag. I, nemojte se zavarati – i vaš razmaženi ljepotan koji naslonjač smatra svojim osobnim posjedom spreman je i može to sve isto učiniti.

Standardni izgled
Standardni jazavčari mogu biti kratkodlaki, dugodlaki i oštrodlaki. Smatra se kako su kratkodlaki najstariji varijetet iz kojeg su se razvila druga dva.  Jazavčar je nizak, kratkonog, izdužene linije, ali čvrste građe, vrlo mišićav i odvažan, glave izazovnog držanja i pozornog izražaja lica. Iako su noge kratke u odnosu na tijelo on ne djeluje zakinut u građi, nije zdepast niti ograničen u kretanju. Isto tako ne djeluje sitno, poput lasice. Ovaj pas je vrlo prepoznatljiv po dugom tijelu i kratkim nogama. Prosječno živi od 12 do 15 godina.

Oči
Oči su ovalne, crvenkastosmeđe ili crnosmeđe, srednje veličine, međusobno široko razmaknute, jasnog, energičnog, ali prijateljskog izražaja.

Uši
Uši su dosta duge, plosnate i zaobljene na krajevima. Jazavčarima sa spuštenim ušima zna se nakupljati prljavština pa je higijena uški nužna – treba ih održavati čistima i suhima.

Zubalo
Dobro razvijena gornja i donja čeljust. Škarasti zagriz, ravne linije i čvrsto se zatvara. Idealno se traži potpun niz od 42 zuba prema zubnoj formuli s jakim očnjacima koji točno međusobno priliježu.

Vrat
Dovoljno dugačak, mišićav, blago povijen pri vrhu, nošen slobodno i visoko. Glavu nose vrlo smjelo s izrazom budnosti. Kraći vrat polagano se spušta prema leđima koja su vrlo mišićava, kao i slabine.

Noge
Prednje: prsti pribrani, dobro povijeni s jakim, otpornim debelim jastučićima i kratkim, snažnim noktima.
Stražnje: snažnih mišića, u korektnoj proporciji sa prednjim udovima. Dobro zatvorenog kuta koljena i skočnog zgloba. Stražnje noge paralelne, ne preuskog ni preširokog stava.

Tijelo
Stapa se skladno od vrata do blago koso položenih sapi. Tijelo je odignuto od tla za jednu trećinu visine psa u grebenu, a dužine koja je u skladnom odnosu prema visini psa u razmjeru 1:1.7 ili 1:1.8. Greben je izražen. Iza visokog grebena gornja linija teče ravno preko slabinskih kralježaka ili je blago položena prema stražnjem dijelu. Čvrsta i mišićava. Prsna kost dobro razvijena, predprsni dio toliko izražen da se sa svake strane vidi udubljenje. Prsni koš gledan od naprijed je ovalnog oblika. Gledano odozgo i sa strane prostran je, dajući dovoljno mjesta za dobro razvijeno i pluća. Rebra se protežu duboko u leđni dio. Kod korektne dužine i kutova lopatice i nadlaktice, prednje noge zakrivaju najnižu točku profila donje linije. Donja linija i trbuh su blago uvučeni. Jazavčar je maleni lovački pas, dugačkog mišićavog tijela i kratkih nogu. Unatoč svojim dugim tijelima, jazavčari su kompaktno građeni i vrlo mišićavi.

Rep
Ne previsoko usađen, nošen u produžetku gornje linije. Dozvoljeno blago zavijanje na zadnjoj trećini repa. Rep je ravan, a lagana krivina je dozvoljena u gornjoj trećini.

Dlaka
Dlaka je kratka, najčešće crvena i crno-smeđa, rjeđa je tigrasta i čokoladno smeđa. Dlaka kratkodlakog jazavčara treba malo njege. Dovoljno je povremeno četkastom rukavicom odstraniti otpale i odumrle dlake. Krzno je gusto i sjajno. Inače je krzno lako za održavanje, i kod kratkodlakih varijanti ga je dovoljno prebrisati mokrom krpom.
Boja
1. jednobojni – crvene, crvenkasto žute, šute boje koje mogu imati crne dlake raspršene po krznu. Čista boja je poželjna, a crvena boja vrednija od crvenkasto žute ili žute. I psi koji imaju puno crnih dlaka raspršenih po krznu smatraju se jednobojnima. Bijelo nije poželjno, ali mala bijela točka ne povlači diskvalifikaciju. Nos i nokti su crni, a crvenkasto smeđa boja je dozvoljena, iako ne poželjna.
2. dvobojni – zagasito crna i smeđa boja s oznakama boje paleža ili žute boje iznad očiju, sa strane njuške i donje usnice, po unutarnjem rubu ušiju, na prsima, s unutarnje i stražnje strane nogu, isto po šapama, ispod korijena repa odakle se pružaju do 1/3 ili 1/2 repa . Nos i nokti kod crnih pasa su crni, a kod smeđih su smeđe boje. Bijelo nije poželjno, ali mala bijela točka ne povlači diskvalifikaciju.
3. pjegasti (tigrasto prugasti, merle ili harlekin) – osnovna boja je uvijek tamna (crna, crvena ili siva). Boja pjegastog jazavčara je crvena ili žuta sa tamnim prugama ili pjegama. Nokti isti kao kod ostalih jazavčara.

Zdravlje
Kao pasimina nisu boležljivi i jedina slaba točka im je kralježnica. Spuštanje niz strme stepenice šteti njihovoj kralježnici, ali uspinjanje je poželjno. Prekomjerna težina također je veliki problem, te im treba kontrolirati količinu hrane koju unose jer su prave izjelice.  Zbog dugačkih leđa u ekstremnim uvjetima života podložni su bolestima kralježnice kao što su oštećenje ili skliznuće diskova kralježnice.

Comments are closed.