Mađarska vižla (kratkodlaka)

Skupina: 7. FCI skupina – Ptičari
Porijeklo: Mađarska
Visina: mužjaci 56 – 61 cm
ženke 52 – 57 cm
Težina: 20-35 kg

Porijeklo i povijest
Mađarska vižla je stara i cijenjena pasmina koja se prvi put u dokumentima spominje već u 14. stoljeću, a njeni su preci živjeli s mađarskim plemenima još u 10. stoljeću. Bila je omiljena pasmina tamošnje aristokracije koja ju je brižno uzgajala pa nema prevelikog utjecaja križanja s drugim pasminama. Formalno je priznata u 19. stoljeću. Ranije se koristila za lov na divljač, a sada je uglavnom ljubimac.

Karakter
Vižle su uravnotežene, inteligentne, vjerne i privržene. Vole učiti, imaju dobar njuh i veliku izdržljivost. Dobro se slažu s drugim psima, kućnim životinjama i djecom. Nepoznate posjetitelje će najaviti, ali ih neće napasti. Odgoj ovih pasa je skoro nepotreban jer obožavaju raditi za svoga gospodara, te vole donositi predmete iz vode.

Standardni izgled
Idealna visina za mužjake kratkodlake vižle iznosi 56 – 61 cm, za ženke 52 – 57 cm. Dozvoljena su odstupanja od 4 cm prema gore ili dolje, ako pri tome cijela pojava psa ostane harmonična.

Dlaka
Kratkodlaka mađarska vižla je boje tamnog pijeska ili tamnozlatna. Dozvoljena je mala mrlja na prsima. Iziskuje malo njege. Za vrijeme linjanja je najbolje gumenom četkom odstraniti suvišne dlake.

Comments are closed.